me a 45 praktika:
Ha a csirkemjat sts eltt villval megszurkljuk, nem “kpkd” sts kzben.
Amikor olcsbb citromhoz jutok, bevsrolok belle akr 1-2 kg-t is. A jl megmosott gymlcs hjt lereszelem, s cukorral sszekeverve egy manyag, zrhat tetej ednybe teszem s lefagyasztom.
Stemnyekhez kivl. A levt kifacsarom, s jgkockaksztbe tve lefagyasztom. Brmikor elvehetem tea, limond zestshez. De a kzen lv halszag eltntetshez is nagyon j.
Fasrozott ksztsekor a masszhoz tegynk egy evkanl tolajat, gy nem ragad az edny s az olaj is kevsb habosodik.
A sovny hsokat panrozs eltt kenjk meg olajjal, akkor sts kzben nem szradnak ki.
A fejes salta nem trolhat sokig, elfordulhat, hogy kiss megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel egytt tegyk hideg vzbe nhny percre.
Fszereket nem csak a hsokra tehetnk grillezskor.
Ha fasznparzsra babrlevelet, rozmaringot vagy ms illatos fszereket szrunk, a hsok tveszik az aroms illatokat.
A fstlt kolbszrl gy tudod a legknnyebben eltvoltani a hjt, ha eltte hideg vizet engedsz r. Ezutn pikk-pakk lejn a bre.
Ha tl vilgos, spadt a tojs srgja, piskthoz, rntotthoz, nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumt. Nagyon szp szne lesz tle.
A bablevest rnts helyett gy srtem, hogy a benne ftt zldsget sszeturmixolom. gy mindenki megeszi, finom s egszsges is!
A szrtott zeller- s petrezselyemlevelet mozsrban sszetrm, s amikor mr majdnem ksz a leves (gulys, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az ze s az illata.
A trgombcot rdemes fagylaltos kanllal szaggatni a forr vzbe. Gyors s nem maszatols.
Ha a msnapos kenyeret prpercre nedves konyharuhba csavarod, majd elmelegtett stbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
Kovszos uborka ksztsekor a kaprot s a kenyeret egy sr szvs anyagban helyezem az vegbe, gy nem lesz zavaros a l s egyben kiemelhet.
Muffin stskor is hasznos egy fagylaltos kanl. Meleg vzbe mrtva szpen, egyenletesen oszthat el a tszta a kapszlikba, amiben stjk.
A kvzacc a htben is j szolglatot tesz: eltnteti kellemetlen szagokat.
A mikrban jramelegteni kvnt rntott hst hzzuk el foly csapvz alatt: nem lesz ciptalp, ha megmelegtjk.
Ugyanez igaz brmilyen telre, amit mikrban melegtnk, vz vagy tej rcspgtetsvel nem szrad ki.
Mikrban melegtett folyadkban nem mindig egyenletesen oszlik el a h, ezrt miutn kivettk, keverjk fel.
Mikrohullm stben is fellehet olvasztani a csokit, ha vzfrdbe rakjuk (pl. mikrzhat tlba flig vizet tesznk, abba pedig beletesznk egy magas fal mikrzhat veget, amibe beleaprtottuk a csokoldt).
Garantltan nem rkat meg a vrshagyma, ha megmossuk hideg vzben s a kst is bevizezzk, mieltt vgni kezdjk.
A felezett hagymt, amit pp nem vgunk, friss felvel lefel fordtsuk a vgdeszkra, gy kevesebb illolaj kerl a levegbe.
Ha meggettk az ujjunkat, s nincs kznl semmi hideg – mrtsuk sba az gett rszt: nem fog felhlyagosodni.
Megmaradt a tojsfehrje, mert csak a srgja kellett. Tegyk be a htbe a fehrjt, s msnapig hasznljuk fel: rntotthoz, omlettekhez, panrozshoz laztnak kivl, ill. habcskot is kszthetnk belle, dszthetnk habjval stemnyeket is.
Befttesveget gy is kiferttlenthetnk, hogy flig megtltjk vzzel, s a fedele nlkl nhny percre a mikrba, a legmagasabb fokozatra betesszk.
Magunk is kszthetnk hzi telzestt:
Vegynk a piacon friss leveszldsgbl tbb csomaggal, majd darljuk le.
Tegyk kiferttlentett csavaros vegekbe, adjunk hozz st, ez tartstani fogja.
Felhasznlskor figyeljnk a benne lv plusz smennyisgre!
ltalban minden gymlcs hthet kivve a dligymlcsket.
Bannt egyltaln ne tegynk a htbe, mert nagyon hamar megfonnyad.
Ne troljuk a kenyeret a htszekrnyben! Lehet, hogy azt hisszk, sokig elll, viszont a tsztja gyorsabban regszik, szvsodik.
Ne ntsk ki a befttek vagy konzervek levt! Saltkba, stemnyekbe tkletes zad komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatsztt sznsavas svnyvzzel vagy szdavzzel ksztjk cukor s tej nlkl, sokkal knnyebb llag lesz, nem ragad le, s nem utolssorban olcsbb az ellltsa is. Ktszer annyi sznsavas svnyvzzel vagy szdavzzel mg knnyebb s vkonyabb tsztt kapunk, sokkal tbb palacsinta sthet belle.
A ftt tszta nem ll ssze, ha kiszeds eltt egy pohr hideg vizet ntnk a fz lhez.
A rntott hs sokkal finomabb, ha a panrozsnl a tojsba egy kis srt is ntnk.
Ha mzet kell kimrned kanllal, elbb olajozd be a kanalat. Garantltan lecsusszan rla a mz!
A citrom hjt nem dobom ki, mlyhtbe teszem, fagyottan knnyen reszelhet.
A hsszeletek kz folpackot teszek, gy fagyasztom le, mert ezzel a mdszerrel nem fagy ssze. Annyi szeletet veszek ki belle, amennyire szksg van.
Tsztt, levest, meggyet, stb. gy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejt levgom, zacskval kiblelem, ebbe teszem a fagyasztani valt, ha megfagyott, kiveszem a dobozbl, gy kis tglkat kapok, melyek jl pakolhatk a fagyasztban.
A hangyk nem szeretik az uborkt, tegyetek uborka hjat oda, ahonnan el akarjtok zni ket!!!
ttetsz jgkockt akarsz, akkor elzleg forrald fel a vizet.
Tkr gynyr lesz, ha White Spirittel tiszttod (festk hgt)
Rggumi a ruhban ? Tedd egy rra a mlyhtdbe.
A fehrnem nem elg fehr ? ztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vzben! – S ADJ HOZZ SZDABIKARBNT!!!
Hajad nem elg fnyes? Tegyl egy kvskanl ecetet a hajadra s gy mosd meg, VAGY INKBB AZ BLTBE!!!
Azrt, hogy a citrom kiadja az sszes levt, ztasd egy rt meleg vzben s csak utna csavard.
Azrt, hogy ne legyen a kposzta fzstl kellemetlen szag, tegyl egy szelet kenyeret a kposzta tetejre, (egy kis szvetzacskban, hogy a morzsk ne kerljenek a kposzta kz).
A hagymtl knnyezik a szemed, rgcslj egy rggumit.
Azrt, hogy a krumpli elbb fjn meg, hmozd meg, de csak az egyik oldalt.
Tintafolt a ruhn? Tegyl j vastagon fogkrmet a foltra, hagyd megszradni, s csak utna mosd ki.
Tvol tartani egeret s patknyt, hintsd meg fekete borsporra
Tisch Ferenc bejegyzse
Forrs:mindenegybenblog.hu
|