Diós kosárka
Hozzávalók:
- a tésztához: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg margarin
- a töltelékhez: 40 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 10 dkg savanykás lekvár
- a tetejére: 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a porcukorral összevegyítjük, majd a tojássárgájákkal és a margarinnal rugalmas tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és alaposan kivajazott, 5-6 cm-es átmérőjű kis kosárkaformákat kibéleljük vele. Minden kosárkába egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd beborítjuk a töltelékkel. Ehhez a darált diót elkeverjük a porcukorral, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk.
A megtöltött kosárkákat tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben 190 fokon 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha kihűltek, a formákból kiemeljük őket, és gőz felett megolvasztott csokoládét csorgatunk a tetejükre.
Mandula süti.
Hozzávalók : Tésztája: 32 dkg liszt, 1 ráma margarin, 14 dkg dióbél, 20 dkg porcukor, pici fahéj , késhegynyi szódabikarbóna. Ezt összegyúrjuk és egy mandula formába megsütjük.
Töltelék:
20 dkg ráma, 3 db tojás, 20 dkg porcukor, mandulás aroma. Ezt a sütit már sokszor megcsináltam sokáig eláll, ezért érdemes elkészíteni, és jönnek ünnepek, akkor sem kell vele sietni, és nem kell hűtőben tárolni sem
Leírás : A tojást és a porcukrot gőz felett sűrűre kell főzni, amikor kihűl, akkor lehet berakni a vajat és az aromát. A mandulákat ezzel a krémmel megtöltjük és másnap már összeérnek az ízek, sütis dobozba tárolva sokáig eláll.
Hozzávalók: 2 cs. gesztenyemassza, 25 dkg darált háztartási keksz, 12,5 dkg ráma ezt összegyúrjuk és a tepsi aljára rakjuk.
Krém:
9 dl tej, 3 vaníliapuding, 2 e. kanál cukor ezt sűrűre főzzük.
25 dkg rámát 25 dkg cukorral kikeverünk és a kihűlt pudingos krémmel összekeverjük.
Felét a tepsibe rakott gesztenyére rakjuk. 2 csomag babapiskótát rumos tejbe áztatjuk és a krém tetejére rakjuk. Erre jön a krém másik fele.
1,2 liter Hulala tejszínt kemény habbá verjük és ráöntjük a krémre, majd csokit reszelünk a tetejére.
|