Egyszer sajtos rd
Ez a bevlt sajtos rd recept
A sajtos rd nhny eleme:
* 60 dkg liszt,
* 25 dkg rma margarin,
* 1 csapott evkanl s,
* picit kevesebb, mint egy nagy doboz tejfl (kb. 2-3 ek. maradt a dobozban)
* 1 ek. ecet,
* 1 tojs,
* reszelt sajt (vegyesen trappista s fstlt).
A sajtos rd elksztse:
Sajtos rd
A tsztt mr elz este begyrjuk: a hideg margarint alaposan elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzadjuk a st s a tejflt. Ez utbbit rdemes fokozatosan adagolni, nehogy tl sok legyen.
A hozzvalkat jl sszegyrjuk, meghintjk liszttel s betesszk a htbe.
Msnap 2 rszre osztva a tsztt kinyjtjuk az egyiket egy lisztezett nyjtdeszkn kisujjnyi vastagsgra. Megkenjk a tojssal egy ecset segtsgvel s megszrjuk reszelt sajttal. Sajtos rd vg eszkz hinyban pizzavgval szeleteltem hossz vkony (tbb-kevesebb sikerrel) cskokra, majd kereszteztem ezeket is kb. 7-8 cm hossz rudacskkra.
Szilikonos stpaprral kiblelt tepsire helyezzk t a sajtos rudakat, amiket nyugodtan tehetnk egszen kzel egymshoz, mert felfele s nem oldalra nnek meg. Forr stbe rakjuk s magas hfokozatan stjk kb. 20-25 percig, amg a sajt meg nem pirul a tetejn.
TIPP: ha tesznk egy evkanl ecetet a tszthoz, akkor magasabb, rtegesebb, levelesebb lesz az llaga, rdemes kiprblni!

Tojskrmes kosrka

Hozzvalk a tszthoz:
20 dkg liszt
10 dkg rlt di
12 dkg margarin (puha, de nem olvadt, mert akkor a tszta elveszti jellegt!)
6 dkg porcukor
2 kanl kakat is tehetnk a
tszthoz,ha barna tsztt szeretnnk.
1 tojssrgja
kshegynyi stpor
csipet s
A hozzvalkat sszedolgozzuk, a tsztt lisztezett deszkn 3-4 mm vkonyra nyjtjuk. Ha ragacsos lenne, adjunk hozz mg egy pici lisztet!
Egy nagyobb kr alak szaggatval, vagy pohrral akkora krket szaggatunk a tsztbl, amivel ha a kosrkkat kibleljk, a tszta a kosrkaforma peremig r.
Miutn a tsztval vkonyan kibleltk a kosrkkat, tepsire rakjuk ket, s elmelegtett stben 180 fokon kb. 12-14 perc alatt halvnyra stjk.
Mg melegen vatosan kitgetjk ket a formbl, s mris mehet a formkba a kvetkez adag.
Tojskrmes tltelk:
4 tojst, 8 evkanl cukorral, 2 csomag vanlis cukorral jl kikevernk, s gz fltt sr krmm fzzk.
Ha kihlt, 20 dkg vajat (margarint) kavarunk hozz (legegyszerbb robotgppel).
Megtltjk a kosrkkat a tojskrmmel, tetejkre olvasztott csokit csurgatunk, vagy drazsval, fl dival, gymlccsel dsztjk.
Mandula sti.

Hozzvalk a tszthoz:
30 dkg liszt,
10 dkgdarlt di,
20 dkg porcukor,
25 dkg margarin,
1 citrom hja,
kshegynyi szdabikarbna.
A tsza hozzvalibl puha masszt gyrunk, kis darabokat cspnk belle s a stformba nyomkodjuk a kzepn kis mlyedst hagyunk a krmnek. 180 fokos stben 10-15 perc alatt kzepes barnra stjk. A formbl mg melegen kitjk a tsztkat.
Tltelk:
1/4 l tejet 4 kanl grizzel,
1 vaniliscukorral srre fzzk.
10 dkg vajat 10 dkg dival izls
szerinti porcukorral kikevernk s
megtltjk a stiket.
1 kiskanl krmet tesznk az egyik
stibe s a msikat rhelyzzk, majd
porcukorral meghintjk.

Mzes-krmes
Hozzvalk:
mzes lapokhoz
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 kshegynyi szdabikarbna
3 ek olvasztott vaj
4 ek olvasztott mz
4 ek tej
tltelkhez
1/4 l tej
10 dkg rtesliszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
4 cs. vanlis cukor
20 dkg srgabarack lekvr
csokoldmzhoz
20 dkg tcsokold
20 dkg vaj
A tszta ksztse:
A mzes lapokhoz valkat flkemny tsztv gyrjuk. Ha mg kvn tejet, aprnknt lehet bele picit tenni.
A tsztt rd formra sodorjuk, s ngyfel osztjuk. Mindegyik tsztacipt nagyon lisztezett felleten kinyjtjuk, majd egyesvel megstjk margarinnal vkonyan megkent tepsi htoldaln 200 fokra elmelegtett stben. (Stt zsemlesznre kell stni, vigyzzunk, nagyon gyorsan sl, kb. 6 perc/ lappal szmoljunk. Azrt j a tepsi htuljn kszteni, mert knnyen le lehet rla cssztatni.)
Tltelk ksztse:
A tejet felforraljuk, s a lassan belentjk a rteslisztet, ha megftt, keverve kihtjk. Amikor langyos, hozzadjuk a cukorral, vanlis cukorral habosra kevert margarint.
sszellts:
A tltelket kettosztjuk, az els lapra rkenjk a fele tltelket, a msodik lapot rtesszk s megkenjk a lekvrral.
Erre jn a harmadik lap, amire rsimtjuk a krm msik felt, a negyedik lappal bortjuk, amit pedig csoki mzzal vonunk be. (A csokoldmzhoz a darabokra trt csokit gz felett megolvasztjuk, majd belekeverjk a vajat.)
Ez egy tipikusan olyan stemny, amit elre el kell kszteni. Fogyaszts eltt egy jszakt lljon.
Gesztenys kocka
8 tojssrgjt 30 dkg porcukorral kikeverjk.
Lassan hozzadunk 5 kanl vizet, 10 dkg darlt dit, 20dkg lisztet 1 stport.
Vgl 8 tojs kemny felvert habjval ovatosan
sszekeverjk.
Krm: 2csomag gesztenymasszt jl elkernk,majd 5dl hulala /felvert /tejszinhabbal sszekevernk.
A krmet a stemny tetejre kenjk s reszelt csokival disztjk.

Linzer s isler
Hozzvalk: 80 dkg liszt, 50 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 2 zacsk vanlis cukor, 2kvskanl szdabikarbna, 2 db tojs, reszelt citromhj
A hozzvalkbl linzertsztt gyrunk, 3 - 4 mm vastagsgra nyjtjuk s kr alak szaggatval kiszaggatjuk. Stpapros tepsire helyezzk s 180 fokon pr perc alatt megstjk.
Ha kihlt, tltsk meg baracklekvrral. A linzert porcukorral tlaljuk, az islert mrtsuk olvasztott csokoldba.
gesztenys kocka
/std nlkl/
2 csomag gesztenyemassza,
25dk darlt keksz,
15dk rma
15dk porcukor
kevs rum,v. tej
Ezeket sszegyurjuk,majd tepsibe,vagy tlcra nyomkodjuk (ez lesz az alja)
Krm: 3csomag vanilis pudingot 9dl tejben felfznk. 25 dk margarint kikevernk 25 dk porcukorral,s akihlt pudinggal sszekeverjk.
A krm felt a masszra kenjk,erre rumos-kvba mrtogatott babapisktt rakunk. Majd rsimitjuk a megmaradt krmet.
0,5l Hulala (n a felt tettem) tejszint felvernk,s a krm tetejre kenjk. Tortadarval megszrjuk.
Nagyon fincsi,s nem kell stni!!!
=================================
Gesztenye goly
Hozzvalk:
75 dkg gesztenyemassza
10 dkg darlt keksz
10 dkg vaj
1 rum aroma
meggybeftt
csoki reszelk
A gesztenyemasszt villval sszetrm, hozzadom a darlt kekszet, a megpuhult vajat s a rum aromt. Mindezt sszegyrom, gmbket formlok, a kzepkbe 1-1 meggyet teszek s beleforgatom a csoki reszelkbe.
Jl lehtve tlalom.
===========================
Gesztenys tekercs
- ahogy n csinltam
Hozzvalk a tszthoz:
4 tojs
10 evkanl hideg vz
10 dkg kristlycukor
10 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
a krmhez:
50 dkg gesztenyemassza
10 dkg des vagy natur vajkrm
1 rum aroma
a mzhoz:
20 dkg kristlycukor
6 dkg cukrozatlan kakapor
6 evkanl vz
8 dkg vaj
Elksztse:
A tojsok srgjt a vzzel habosra verjk, majd a kristlycukorral addig keverjk tovbb, mg kiss kifehredik, s j sr lesz. A lisztet beleszrjuk. A tojsfehrjt kemny habb verjk, a vge fel a porcukrot is hozzadjuk, majd vatos mozdulatokkal kzzel az elzekbe forgatjuk. Vgl stpaprral blelt gztepsibe (36 x 35 cm-es) simtjuk. Elmelegtett stben, (kzepes lnggal 180 fok), n lgkeverses stben 165 fokon 15 perc alatt stttem. Azon melegben feltekerjk, folpack flival, vagy nedves konyharuhval betakarjuk, hogy ne szradjon ki, gy hagyjuk kihlni. A felengedett gesztenyt a vajkrmmel, s a rum aromval habosra keverjk. A pisktt kihengergetjk, a gesztenys krmmel megkenjk, jra fltekerjk s a htszekrnybe tesszk.
A mzhoz valkat gz felett 1-2 percig fzzk, kiss hlni hagyjuk. A ksz tekercset a csokolds mzzal bekenjk.
.
.
|